W branży spożywczej, a także gastronomicznej utrzymanie najwyższych standardów higieny to absolutny fundament bezpieczeństwa. Nawet drobne zaniedbania w tym zakresie mogą prowadzić do skażenia żywności, rozwoju drobnoustrojów oraz zagrożenia dla zdrowia konsumentów. Dlatego oferujemy profesjonalne środki do dezynfekcji w gastronomii i przemyśle spożywczym, które skutecznie wyeliminują bakterie, wirusy, grzyby tudzież biofilm – nie wpływając przy tym negatywnie na pożywienie, powierzchnie ani środowisko. Sprawdź!
Środki do mycia i dezynfekcji – przemysł spożywczy
Płyny do dezynfekcji powierzchni w gastronomii
Oferujemy środki do dezynfekcji w gastronomii marki Bio ActiW, które nie wymagają spłukiwania, są bezzapachowe i zgodne z normami sanitarnymi UE. Idealnie sprawdzają się w restauracjach, kuchniach zbiorowych, piekarniach, firmach cateringowych czy też punktach sprzedaży żywności. Mogą być stosowane na blatach roboczych i stołach technologicznych, krajalnicach, deskach, sprzęcie AGD, chłodniach, jak również lodówkach. Środki dezynfekcyjne do kontaktu z żywnością zostały opracowane z myślą o najwyższych standardach higieny w miejscach, gdzie czystość ma bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo konsumentów. Dzięki naturalnej formule opartej na kwasie podchlorawym (HOCl) produkty te można bez obaw stosować na powierzchniach, jak również urządzeniach mających bezpośredni kontakt z surowcami i gotowymi produktami spożywczymi.
Środki dezynfekcyjne do kontaktu z żywnością
Posiadamy w ofercie środki, które można stosować bezpośrednio na powierzchnie mające kontakt z żywnością – w tym do dezynfekcji owoców, warzyw, jaj oraz produktów świeżych. To preparaty o wysokiej czystości mikrobiologicznej, całkowicie bezpieczne dla ludzi, niewpływające na smak, zapach ani teksturę produktów. Środki dezynfekcyjne do kontaktu z żywnością są doskonałym wyborem dla producentów hurtowni warzywno-owocowych, punktów pakowania, a także firm przetwórczych.
Wszystkie oferowane środki do mycia i dezynfekcji są:
- zgodne z wymaganiami HACCP, GMP, GHP,
- atestowane, dopuszczone do kontaktu z żywnością,
- wolne od alkoholu, chloru technicznego i szkodliwych rozpuszczalników,
- biodegradowalne oraz przyjazne środowisku.
Dlaczego należy stosować bezpieczne środki do dezynfekcji w gastronomii?
- Ochrona zdrowia konsumentów: zatrucia pokarmowe wywołane przez bakterie takie jak Salmonella, E. coli czy Listeria to poważne zagrożenie. Bezpieczne środki dezynfekujące eliminują patogeny z powierzchni, naczyń i urządzeń, zapobiegając ich przenikaniu do pożywienia.
- Bezpośredni kontakt z żywnością: w gastronomii wiele środków czystości stosuje się na powierzchniach takich jak np. blaty, deski do krojenia, krajalnice, pojemniki. Dlatego środki dezynfekcyjne muszą być nietoksyczne, bezzapachowe i nie mogą pozostawiać śladów.
- Zgodność z normami sanitarnymi: branża gastronomiczna podlega ścisłej kontroli sanepidu oraz wymogom HACCP, GHP czy GMP. Tylko atestowane, dopuszczone do kontaktu z żywnością środki czystości pozwalają spełnić wymagania sanitarne, a ponadto uniknąć kar tudzież zamknięcia lokalu.
- Bezpieczeństwo dla personelu i środowiska: bezpieczne środki – np. na bazie kwasu podchlorowego – są łagodne dla skóry, a także dróg oddechowych, co jest szczególnie ważne dla pracowników mających codzienny kontakt z preparatami. Dodatkowo ich biodegradowalność chroni środowisko przed nadmiarem chemikaliów.
- Eliminacja nie tylko brudu, ale i zagrożeń mikrobiologicznych: zwykłe mycie nie usuwa wszystkich patogenów. Dopiero połączenie go ze skuteczną dezynfekcją gwarantuje realne zabezpieczenie przed mikroorganizmami, także tymi ukrytymi w mikroszczelinach powierzchni.
Stosowanie bezpiecznych środków do dezynfekcji w gastronomii to inwestycja w jakość, zdrowie i wiarygodność marki! Dzięki produktom Bio ActiW możesz mieć pewność, że Twoje potrawy powstają w higienicznych warunkach spełniających najwyższe standardy branżowe.